Pırlanta Berraklığı Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Bilgi

Eklenme Tarihi:

Pırlanta Berraklığı Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Bilgi

Pırlantanın berraklığı, kapanımların ve lekelerin olmadığı durumu ifade eden bir saflık nitelemesidir. Pırlantaların kalite faktörleri hakkında bilgi sahibi olmanız demek pırlantanın güzelliğinin ve değerinin de bu faktörlerle oluştuğunu bilmeniz demektir. Bu yazıda akıllı bir alışveriş için ihtiyacınız olan pırlanta berraklığı hakkında bilmeniz gereken 6 bilgiden bahsettik. Hazırsanız başlayalım!

1. Kapanımlar ve Lekeler Kusur Değildir

Pırlanta berraklığı 4C prensibi içerisinde bulunan parametrelerden birisidir (diğerleri renk, kesim ve karat ağırlığıdır). Berraklık, bir pırlantanın genel güzelliğini, estetiğini ve nihayetinde değerini belirlemede önemli bir rol oynar. Pırlanta berraklığı, elmastaki kapanımları ve yüzeyinde bulunan lekeleri ifade eden parametrelerden ötürü derecelendirilir.

Kapanımlar ve lekeler bir elmasın oluşumunda; kristal yapısı, kesme-parlatma-ayar işlemleri ve genel aşınmadan kaynaklı bir şekilde oluşabilir. Kapanımlar, elmasın içini tamamen kapatabilir. Lekeler ise pırlantanın yüzeyiyle sınırlıdır. Gemologlar berraklık derecesini belirlemek için pırlantayı 10× büyütme uygulayarak incelerler.

Bazı insanların kapanımları ve lekeleri "kusurlar” olarak tanımladıklarını duyabilirsiniz. Ancak çoğu gemolog, onları güçlü tanımlama araçları olarak düşünüyor. Kapanımlar, bazı doğal elmasların sentetik elmaslardan ayrılmasına yardımcı olan parametrelerden birisidir. Her elmas farklı bir kapanım ve leke kombinasyonuna sahip olduğundan dolayı pırlanta berraklığı parmak izleri gibi davranır ve her elmasa kendi kimliğini verir.

2. Pırlanta Berraklığı Söz Konusu Olduğunda Daha Azı, En Değerlisidir

Pırlanta berraklığı ve değeri söz konusu olduğunda elmas rengi ve değeri gibi daha az berraklık değerine sahip olanlar her zaman daha değerlidir. Berraklık özelliği az olan veya hiç olmayan elmaslar nadirdir ve nadirlik fiyatını arttırdığı için daha pahalı bir fiyatlama aralığında olurlar. Aslında, 10x büyüteç altında görünür berraklık özelliği olmayan pırlantalara "kusursuz” denir. Bu elmaslar o kadar nadirdir ki, birçok pırlanta satıcısı kariyerinde asla bir tane bile göremez. Daha ucuz elmaslar genellikle çıplak gözle görülebilecek kapanımlara sahiptir.

Berraklık özellikleri, bazı elmas kesimlerinde diğerlerinden daha görünür olabilir. Örneğin, zümrüt kesim pırlanta oval kesim pırlanta ile karşılaştırıldığında kapanımların görülmeleri daha kolay olacaktır. Zümrüt kesim pırlantaların karakteristiği; uzun, dikdörtgen fasetlerdeki kapanımları parlak bir kesimin daha küçük fasetlerinden daha kolay görünür hale getirir. Bununla birlikte, bir pırlantanın çok fazla berraklık özelliği varsa veya pırlantanın birçok yönüyle yansıtılmışsa, şekli veya kesme stili ne olursa olsun görülmesi çok daha kolay olacaktır.

Kapanımların normalde bir taşın güzelliği ve değeri üzerinde lekelerden çok daha fazla etkisi olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü birçok lekenin temizliği oldukça kolaydır.

3. Küresel standart olan GIA Elmas Berraklık Ölçeğinde Bulunan Derecelendirmeler

Elmas berraklığı, GIA tarafından 1950'lerde standart terminoloji kullanılarak tanımlanmıştır. Kalite, bir gemolog tarafından 10 kat büyütme ile kapanımların ve lekelerin görünürlüğüne dayanır. GIA Elmas Berraklık Ölçeği, toplam 11 özel sınıf için bazıları alt gruplara ayrılmış altı kategoriden oluşur.

Bunlar;

·Kusursuz (FL): 10x büyütme altında kapanım ve leke görülmez.

·Dahili Kusursuz (IF): Kapanım yok ve sadece 10x büyütme altında görünen önemsiz lekeler (çok az) görülür.

·Çok Çok Az İçerir (VVS1 ve VVS2): 10x büyütmenin altında görünümü zor (VVS1) ile çok zor (VVS2) arasında değişen kapanımlar

·Biraz İçerir (VS1 ve VS2): 10x büyütmede görünümü zor (VS1) ile biraz kolay (VS2) arasında değişen küçük kapanımlar.

·Biraz İçerir (SI1 ve SI2): 10x büyütmede görünümü kolay (SI1) veya çok kolay (SI2) olarak fark edilir kapanımlar.

·İçerir (I1, I2 ve I3): Şeffaflık ve parlaklığı etkileyebilecek 10x büyütme altında belirgin olan ve genellikle çıplak gözle görülebilen kapanımlar.

4. İşlemler Pırlanta Berraklığını Görünür Kılabilir (Ancak Yeterli Olmayabilir!)

Üreticiler bazen taşları daha çekici ve daha değerli hale getirmek için elması pırlanta berraklığı özelinde geliştirmeye çalışırlar. İşte bunu sağlamak için kullanılan iki yaygın yöntem;

Birincisi, lazerle delme işlemidir. Taşın içindeki kapanımların giderilmesini veya hafifletilmesini mümkün kılan bir yöntemdir. Lazer, yüzeyden elmastaki karanlık bir kapanıma kadar dar bir kanal oluşturur. Eğer kapanım içerisindeki malzeme lazer tarafından buharlaştırılamazsa, kanal yoluyla sokulan güçlü bir asit ile çözülür veya "ağartılır". Ortaya çıkan beyaz görünüm genellikle ışığı geri döndürmeyen karanlık bir noktadan daha çekici olarak kabul edilir. İşlem kalıcı olduğundan lazerle delinmiş elmaslar da derecelendirilir. Ancak elde edilen matkap delikleri pırlanta berraklığını etkileyebilecek nitelikte olabilir. Derecelendirme işleminde bu durum göz önünde bulundurulur.

İkincisi ise kırık dolgu işlemidir. Bu işlem, yüzeye ulaşan çatlakların, kırıkların ve lazer delme deliklerinin, elmasın kırılma indisine yakın cam benzeri bir malzeme ile doldurulması işlemidir. Kırık dolgusu kırığı "iyileştirmez” ya da pırlantanın gerçek berraklığını arttırmaz. Orijinal kırık hala oradadır. İşlem sonrası görünümü daha zor hale gelmektedir. Bununla birlikte, bu işlem kalıcı değildir. Bazı mücevher onarımı, ayar veya temizleme prosedürleri sırasında yüksek ısıya maruz kaldığında hasar görme ihtimali oldukça yüksektir. Sonuç olarak, GIA ‘da dahil olmak üzere birçok laboratuvar kırık dolgu işlemi görmüş pırlantaları derecelendirmemektedir.

5. Bazı Kapanım Türleri Pırlantayı Hasarlara Karşı Savunmasız Hale Getirebilir

Genel olarak bir elmasta dayanıklılık sorunları varsa, işleme esnasında kesme işleminin sürtünmesi ve basıncından kurtulamaz. Bununla birlikte, belirli kapanımlar, özellikle kuşak yakınındaysa elmasın üst (taç) ve alt (pavyon) parçalarını ve ayar kenarı olarak işlev gören ayıran dar bölümü kesilmiş bir elması hasara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

6. Pırlanta Berraklığından Emin Olmak İçin Sertifikadaki Ayrıntıları İnceleyin

Herhangi bir pırlanta satın almaya karar verirseniz, uluslararası alanda geçerliliği olan bir sertifikaya sahip olması gerektiğini unutmayın. Bu sertifikalar, dünyada belirli ve kabul görmüş standart ölçeklerinde gerçek veriler sunar. Craft Pırlanta, uzman ve profesyonel ekibiyle uluslararası geçerliliğe sahip bir pırlanta derecelendirme ve değerlendirme yetki belgesine sahiptir. Ayrıca dünyanın en saygın pırlanta derecelendirme ve değerlendirme laboratuvarlarından birisi olan HRD Antwerp ile çalışmakta olan Craft Pırlanta, kendi ürün gamı özelinde sertifikasız herhangi bir ürün satışı gerçekleştirmemektedir.

Alacağınız sertifikalı pırlantalar GIA tarafından belirlenmiş pırlanta berraklığı derecesi bulunmalıdır. 3. Maddede yazılı olan skala, dünya üzerinde kabul görmüş ve uygulanan bir pırlanta berraklığı skalasıdır.

Pırlanta ürünleri, pırlantalar ve daha fazlası hakkında bilgi almak için e-posta, anlık mesajlaşma ve telefon yoluyla bize ulaşabilir, satın alımlarınızı sitemizin keyfini sürerek gerçekleştirebilirsiniz.

Pırlanta berraklığı hakkında bilmeniz gereken 6 bilgi bu yazımızda sizlerle..

Hakan Cicek

Hakan Çicek