Pırlanta Nedir?

Eklenme Tarihi:

Pırlanta Nedir?

Son dönemin parlayan yıldızı hediye seçeneklerinde vazgeçilmez olan pırlantalar, özellikle kadınlar için şıklığı tamamlayıcı takılardır. Gün geçtikçe takılarda kullanım alanı genişlemektedir. Ayrıca değer kaybetmeyen özelliğiyle önemli bir yatırım aracı olarak da kullanılabilmektedir. Peki Pırlanta Nedir? Nasıl bir yapıya sahiiptir? Yazımızın devamında değiniyoruz.

Pırlantanın Hikayesi

Pırlanta nedir sorusu için, sertliği dayanıklılığı ve ışığı çok iyi kırma özelliği olan elmasın yontulmuş halidir. Elmas karbon moleküllerinin bileşimidir. Bu sebeple çok sert bir yapıya sahiptir. Yontulma şekillerine göre ışığı çeşitli yönlere yansıtabilmektedir. Elmas kristallerinin birçoğu 8 yüzlü parçacıklar şeklinde olduğundan çok parlak ve kesim için uygun durumdadır. Mücevher için kullanılacak elmaslar için değer biçilirken renk, büyüklük ve kesim şekilleri dikkate alınmaktadır. Elmas üzerinde bulunan çatlaklar yani karbon lekeleri elmasın değerini azaltmaktadır. Birçok renkte bulunan elmasın pembe, yeşil ve menekşe renkleri çok kıymetli olanlarıdır.

Pırlantanın 6 bin yıl kadar önce Hindistan da keşfedildiği bilinmektedir. Çin ise elması değerli taşları kesmek için kullanarak sert yapısını ilk kullananlar olmuştur. 18. Yüzyılda Avustralya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de elmas bulunmuştur.

Pırlanta nedir, nasıl kullanılır sorularına cevap arayacak olursak, elmasın yontulmuş hali olan bu yapılar geçmişte çeşitli şekillerde kullanım alanı bulmuştur. İlk bulunduğu zamanlar da elmasın mistik bir yapıya sahip olduğu ona sahip olan kişiye güç verdiği düşünülmekteydi. Sonrasında çeşitli alanlarda kullanım şekli bulmuştur. Modern çağ da endüstriyel sektörde kullanım alanı bulmuş olan elmas, araba yapımında kullanılmıştır. Sert yapısı tekstil alanında ve tıpta kullanım alanı bulmasını sağlamıştır.

Pırlanta Tercihinde Dikkat Edilecek Hususlar

Pırlanta nedir sorusuna herkesin az çok verebileceği bir cevabı vardır. Ne olduğundan ziyade alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği pırlanta nedir sorusundan daha önemli bir noktadır. Pırlanta seçimi yaparken her ne kadar duygular ön planda tutulsa da birkaç kritere dikkat etmekte önemlidir. Bunlar elmas kristalinin kesim şekli (cut), elmas rengi (colour), Elmasın berraklığı (clarity) ve ağırlığıdır (carat weigt). Bu 4C özelliklerinin yanında kristalin ne kadar nadir bulunan cinsten olduğu da önemlidir. Pırlanta fiyatları belirlenirken bu özellikler dikkate alınmaktadır.

Kesim Şekli (Cut)

Pırlantanın ışıltısı kesimin kalitesi ve şekline göre ortaya çıktığı için sayılan 4C özelliklerinden en önemlisi kesimdir. Bunun diğer bir sebebi de diğer özelliklerin kaynağının doğa olması lakin kesimin insan el işiyle ortaya çıkmasıdır. Elmas kristalinin ışığı yansıtması hesap edilerek doğru oranlarla yapılan iyi bir kesim pırlantanın parlaklığını ortaya çıkarabilmektedir.

Pırlanta kesimi çok teknik ve uzmanlık gerektiren bir durumdur. Ve kesim şeklini pırlanta şekliyle karıştırmamak gerekmektedir. En çok bilinen ve tercih edilen kesim şekli yuvarlak kesimdir. Bunun yanında dikdörtgen kesim (zümrüt), iki ucu sivri olan kesim (markiz), üzeri kare olan yuvarlak kesim (prenses), oval kesim, damla ve kalp kesimleri yapılabilmektedir.

Renk (Colour)

Pırlanta renkleri genelde beyaz rengin tonlarından oluşmaktadır. Renksiz hale en yakın olmasına göre harf sınıflandırılması yapılmaktadır. En beyaz görünümlü olan ve en nadir bulunanlar D, E, F ve G olarak sınıflandırılmıştır. Ancak oran olarak en çok H ve L sınıfı pırlanta bulunmaktadır. M rengi ve daha alt sınıfları ise hafif sarımtırak tonda olmaktadır. Bunların yanında çok nadir de olsa başka renklerde bulunabilmektedir. Bunlar fantezi olarak adlandırılır ve pembe, sarı ve mavi bu renklerin başını çekmektedir.

Berraklığı (Clarity)

Elmas saf karbon elementidir ve üzerinde karbon lekeleri bulunabilmektedir. Bu lekelerin azlığı elmasın pırlantanın berraklığını artırır. Gözle görülemeyen lekeler ancak mikroskobik boyutta görülebilmektedir. Karbon lekelerinin azlığı elmasın nadirlik özelliğini artırmaktadır.

Ağırlık (Carat Weight)

Karat elmasın ağırlık ölçüsüdür. Pırlantanın kararının artması değerini artırmaktadır. Ancak 4C özelliklerinin bileşimine göre değer sorgulaması yapılmaktadır. Sadece ağırlık değer biçmek için yeterli bir durum değildir.

Güvenli Alışveriş Adresi Craft Pırlanta

Pırlanta sektörünün bu kadar gelişmesiyle birçok model piyasaya sürülmektedir. Ancak pırlanta nedir, nasıl olmalıdır sorularına dikkat edilmemektedir. Bahsetmiş olduğumuz 4C özelliklerine dikkat edilmeli ve kaliteli hizmet veren firmalardan hizmet alınmalıdır. Merkezi Kapalıçarşı da bulunan Craft Pırlanta firması 20 yılı aşkın hizmet süresiyle size en iyi hizmeti sunmaktadır. Ayrıca uluslararası alanda pırlanta değerlendirme ve derecelendirme yetkisi sahibi bir firmadır. Pırlanta konusunda uzmanlaşmış olup takı çeşitleriyle hizmet sunmaktadır. Uluslararası sertifikaya sahip tek taş pırlanta yüzük ve beş taş pırlanta yüzük modellerinin yanı sıra pırlanta tek taş kolye ve pırlanta tektaş küpe model çeşitliliği sunmaktadır.

Uluslararası sertifikalı tek taş pırlanta yüzükler 0,24 karat ile 0,90 karat arasında ağırlık olarak çeşitlenmekle birlikte D sınıfı 11 adet, E sınıfı 31 adet, F sınıfı 37 adet, G sınıfı 14 adet ve H sınıfı 3 adet yüzük bulunmaktadır.

Tek taş pırlanta kategorisinde ise 0,10 karat ile 0,50 karat arasında değişiklik gösteren F sınıfı 65 adet yüzük seçeneği sunulmaktadır. Yüzük metalinde 14 ayar beyaz altın kullanılmıştır. En çok tercih edilen beş taş pırlanta yüzükler de 0,25 karat ile 2,00 karat ağırlığı arasında değişiklik gösteren F sınıfı 31 adet yüzük seçeneği bulunmaktadır. Yüzüklerde 14 ayar beyaz altın kullanılmıştır.

Tek taş pırlanta kolyeler 0,10 karat ağırlığı ile 0,45 karat ağırlığı arasında değişen F sınıfı 30 adet model ile satışa sunulmaktadır. 14 ayar beyaz altın kullanılarak kolye tamamlanmıştır.

Tek taş pırlanta küpeler 0,20 karat ile 0,90 karat ağırlığı arasında değişiklik gösteren F sınıfı 20 adet model bulunmaktadır. Modellerde 14 ayar beyaz altın kullanılmıştır.

Craftpırlanta.com internet sitesi üzerinden kolay üyelik yapımı ya da üye olmadan alışveriş imkanı sunulmaktadır. Üyelik seçeneğinde yeni çıkan modeller hakkında bilgi alma ve kampanyalardan haberdar olma seçeneği tanınmaktadır. İnternet sitesi güvenli hizmet verip bilgilerinizin gizliliği ön planda tutulmaktadır. İnternet sitesi üzerinden hediye olarak yüzük almak istediğinizde parmak ölçüsünü belirtmeniz yeterli olacaktır. İsteğe göre yüzük içerisine isim, tarih veya yazı yazdırma imkanı bulunmaktadır. Alınacak olan ürünle ilgili ağırlık, parlaklık, berraklık ve ölçü sorgulamaları internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

Uluslararası alanda geçerli HDR sertifikası bulunan ürünlerin 3 yıl süreli garantisi bulunmaktadır. Garanti süresi içerisinde bakım ve tamir işlemleri ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Ürünlerin sertifikaları sertifika sorgulama programları ile sorgulanabilmektedir. Üretici firma olan Craft pırlanta ürünleri uygun fiyatının yanı sıra anlaşmalı bankalara özel ödeme kolaylığı sunarak kredi kartına 4 taksit imkanı vermektedir. Ayrıca havale ile ödemelerde de %3 ekstra indirim sağlamaktadır.

Site üzerinde ödeme güvenliği mevcuttur. Böylece kart bilgilerinizin kötü niyetli üçüncü kişilerce ele geçirilmesinin önüne geçilmektedir. Stokta bulunan ürünler de kargo yöntemi ile gönderim yapılmaktadır. Ürün teslim alındığından itibaren 14 gün içerisinde iade hakkı tanınmaktadır. Kargo ücreti ise firmaya aittir ekstra bir ödeme yapmanız gerekmemektedir. İnternet sitesinde facebook hesaplarından bağlantı kurularak alışveriş yapma ve ürün inceleme imkanı da sunulan hizmetler arasındadır.

Üyelik yapmadan da internet sitesi üzerinden alışveriş yapmak mümkündür. Ayrıca müşteri memnuniyetini ön planda tutan firma ile telefon veya mail aracı ile iletişim sağlamak, görüş, talep ve istek oluşturmak mümkündür.

Hakan Cicek

Hakan Çicek