Taşların En Anlamlı Renkleri: Safir Yakut Zümrüt

Eklenme Tarihi:

Taşların En Anlamlı Renkleri: Safir Yakut Zümrüt

Yüzyıllardır doğanın bize sağladığı pek çok şeye ek olarak doğal ve değerli taşların da hayatımızda büyük bir yeri var. Elmasın kesilip parlatılmasıyla ortaya çıkan pırlanta, günümüzde takılarda en çok tercih edilen değerli taştır. Taşların en anlamlı renkleri: Safir, yakut, zümrüt ne anlam ifade eder? Değerli taşların bizler üzerinde bıraktığı ve temsil ettiği şey nedir? Fakat takıların güzelliklerine güzellik katan değerli taşlar yalnızca pırlanta ile sınırlı değildir. Pırlantanın yaygın kullanılmasının yanında başka renkli taşlar da takıları süslemek ve şıklık katmak için kullanılır. Bu taşların en doğal ve en değerlilerinin başında safir taşı, yakut taşı ve zümrüt taşı yer alır.

Doğanın bizlere sunduğu bu değerli taşların her biri farklı simgelere sahiptir. Hem psikolojik hem de fiziksel birçok anlam barındırırlar. Bir taş olmaktan çok, bir inanç haline gelmişlerdir. Her bir taş, farklı özelliklere, etkilere ve simgelere sahiptir. Hal böyle olunca taşların tercih edilme sebepleri de değişiklik gösteriyor. Sertlik derecesi, ışık geçirgenliği ve kesim şekilleri gibi özellikler değerli taşlarda oldukça önemli hususlardır. Özel kesim pırlantaların en popüler olanı baget pırlanta yüzüklerdir.

Kırmızının Gücü: Yakut

Değerli taşlar arasında elmastan sonra en dayanıklı taş; yakuttur. Takılarda sık sık kullanılmasının sebebi de bu dayanıklılığıdır. Yakut taşlar, kırmızı renktedir fakat nadiren de olsa pembeye yakın renklerde olabilirler. Sahip olduğu canlı kırmızı renk sayesinde aşkın, ihtirasın ve gücün temsilcisidir. Yakut taşı, aynı zamanda zafer ve cesareti de temsil eder. Bu sebeple de çok uzun yıllar boyunca sultanlar, hükümdarlar ve kralların en gözde taşı haline gelmiştir. Psikolojik olarak ise yaşam enerjisini yükselttiğine, takan kişileri motive edip hayat enerjisiyle doldurduğuna inanılır. Kırmızı renginden dolayı tutkulu aşkları da temsil eder ve nişan yüzüklerinde de sıklıkla kullanılır.

Yeşilin Doğallığı: Zümrüt

Zümrüt taşı ise yeşil ve tonlarında renge sahip olan değerli bir taştır. Bahsettiğimiz taşlar arasında en narin yapıda olan taştır ve işlem görürken hünerli eller tarafından işlenmesi gerekir. Zümrüt “Gücün Taşı” olarak bilinir ve bu sebeple de Eski Mısır’dan beri pek çok kral ve kraliçenin de takılarında kullanmayı tercih ettiği bir değerli taştır. Zümrüt taşı içinde izler ve damarlar barındırır. Bu yüzden de diğer taşlarda olmayan bulutsu bir görüşünüzü vardır.

Psikolojik olarak takan kişiye huzur, dinginlik verir ve yaşama sevinci katar. Aşk konusunda neşeyi, romantizmi, bağlılığı temsil ettiği için çiftler tarafından nişan törenlerinde ve evlilik teklifi yüzüklerindeki tektaşlarda sıklıkla tercih edilir. Haneye bereket ve neşe getirdiğine inanılan zümrüt taşı, evlilik gibi yeni çıkılan bir yolda siz ve eşiniz için anlamlı bir taş olacaktır.

Renklerin Sadakati: Safir

Renkleriyle değerinde değer katan bir diğer taş ise safir taşıdır. Doğada en çok mavi ve lacivert tonlarında bulunsa da yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renkte safir taşına da rastlamak mümkündür. Safir taşının takan kişiye güven verdiğine ve şefkat duygusunu güçlendirdiğine inanılır. Ayrıca fiziksel olarak kalbi güçlendirdiği ve konsantrasyonu arttırdığı inancı da oldukça fazladır. Safir taşı aşkta bağlılığı ve yanlış davranışlardan kaçınmayı temsil eder. Bu özelliği sayesinde nişan ve tektaş pırlanta yüzüklerde yerini almıştır. Gerek sevgililer günü olsun gerek nişan töreni olsun barındırdığı anlamlar sayesinde takı tasarımlarında kullanılabilecek taşların başında gelir.

Taşların özelliklerini de göz önüne aldığımızda doğanın bizlere farklı renkleriyle her zevke hitap edecek pek çok çeşitte mücevher taşı sunduğunu görürüz. Bunlardan istediğiniz biriyle ya da birkaçıyla takılarınızı veya özel gün hediyelerinizi özelleştirebilir ve yalnızca bir takı olmaktan çok daha büyük anlamlar yükleyebilirsiniz. Eşinizle çıkacağınız uzun birliktelik yolunda, ömür boyu sürecek aşkınız için dilerseniz yakutun tutkusunu, dilerseniz safirin sadakatini, dilerseniz de zümrüdün huzurunu nişan yüzüklerinizde taşıyabilirsiniz.

Bu yazımızda taşların en anlamlı renkleri: safir, yakut, zümrüt başlığına değindik. 

Hakan Cicek

Hakan Çicek