Altın Nasıl Anlaşılır?

Eklenme Tarihi:

Altın Nasıl Anlaşılır?

Binlerce yıldır en değerli madenlerden biri olarak kabul edilen altın, kadim uygarlıklardan beri para yerine kullanılır. Değerli bir yatırım aracı olmasının yanı sıra hediyeleşme kültüründe de olmazsa olmaz bir yeri var. Düğün, nişan, yıl dönümü, doğum günü gibi özel günlerden ödüllü yarışmalara kadar pek çok değerli an, altının ışıltısıyla taçlandırılır. 

Altın, doğada kolayca bulunan bir maden olmadığı için oldukça değerli ve pahalıdır. Dolayısıyla alışverişte sahte altın çeşitlerine rastlanabilir. Üstelik sahte altından üretilen ürünlerin gerçek olup olmadığını ilk bakışta anlamak da her zaman mümkün olmayabilir. Peki, ne yapmak gerekir? Bir şeyin altın olup olmadığı nasıl anlaşılır? 

Sahte Altın ve Gerçek Altın Arasındaki Fark Nedir?

Altın takı ve aksesuarların üretiminde birçok farklı yol izlenir. Saf altının işlenmesiyle elde edilen ürünler, maliyetleri yüzünden kullanıcıya oldukça yüksek fiyatlarla ulaşır. Bu ürünlere alternatif olarak ise gümüş gibi daha az değerli madenlerin işlenip altın suyuna batırılmasıyla üretilen takı ve aksesuarlar kullanıcının beğenisine sunulur. Altın ile kaplanan değerli madenler de altın statüsü kazanabilir ama saf altınla aynı değeri taşımadıkları için daha uygun fiyatlarla satılır.

Sahte altın ise çeşitli metallerin altın suyuna ya da renklendiricilere batırılmasıyla üretilir. Bu sayede altın görünümü kazanan ürünler, aslında altın kadar ne dayanıklı ne de değerlidir. Bu yüzden altın satın alırken güvenilir satıcıları tercih etmek gerekir. 

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?

Düğün, nişan gibi kalabalık organizasyonlarda altın hediye etmek yaygın bir gelenek. Bununla birlikte yıl dönümleri, doğum günleri gibi özel zamanlarda da insanlar sevdiklerine altın takılar hediye edebilir. Eğer aldığınız hediyenin saflığından emin değilseniz ve “Sahte altın nasıl anlaşılır?” ya da “Yüzüğün altın olup olmadığı nasıl anlaşılır?” gibi sorularla baş başa kaldıysanız uygulayabileceğiniz 10 farklı test seçeneği mevcut.

Damga Testi

Gerçek altın çeşitleri, yüzeylerinde mutlaka bir damga barındırır. Bu damgalar genellikle altının ayarını gösterirken bazen üretici firmanın kimliğine dair ipuçları da verebilir. “24 ayar gram altın nasıl anlaşılır?” ya da “11 ayar, 22 ayar altın nasıl anlaşılır?” sorularının cevabı bu damgada gizlidir. Altın damgaları kimi zaman çok küçük yazıldığı için kolayca okunmayabilir, bu durumda bir büyüteç kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda “Saf altın nasıl anlaşılır?” merakınızı da ürünün damgasını kontrol ederek giderebilirsiniz. 24 ayar altınlar, %100 altından üretilir ve katkı maddesi içermez. Daha ekonomik bir ürün arıyorsanız %91.6 oranında saf altın içeren 22 ayar ürünleri de tercih edebilirsiniz. 18 ayar altın çeşitlerinin saflık oranı %75’e düşer ve kullanıcıya daha uygun fiyatlarla sunulur. Ancak bazen inandırıcılığın artırılması için sahte altınlar da damgalanabilir. Emin olmak için ürün üzerinde birkaç farklı test daha uygulayabilir veya bir uzmanın fikrine başvurabilirsiniz.

Cilt Testi

“Altın yüzük, küpe, kolye ve zincir nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız sahte altından yapılan takılar, kullanımları sırasında kendini ele verir. Çeşitli metaller ve kimyasallarla üretilen sahte ürünler, ciltle temas ettikten bir süre sonra neme karşı reaksiyon göstererek renk vermeye başlar. Cildinizde sarı ya da yeşilimsi bir renk gözlemliyorsanız kullandığınız aksesuarların altın olmadığından emin olabilirsiniz. Gerçek altından üretilen ürünler, cilt üzerinde renk bırakmaz.

Isırma Testi

“Sahte çeyrek altın nasıl anlaşılır?” gibi sorulara cevap bulmak için en sık kullanılan yöntemlerden biri altını ısırmaktır. Sahte altınlar ezilmeye karşı direnç gösterir ama daha yumuşak bir yapıya sahip olan gerçek altın çeşitlerinin üzerinde diş izi kalır. Bu yöntem ürüne hasar verebileceği için uzmanlar tarafından genellikle önerilmez.

Sirke Testi

Gerçek altın çeşitleri, tıpkı ciltteki yağ ve nem gibi sirkeye karşı da reaksiyon göstermez. Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir. Bu testi uygularken sirkenin gerçek altın çeşitlerindeki mücevher ya da doğal taş süslemelerine zarar verebileceğini unutmayın.

Ses Testi

Ses testi, gramajıyla oynanmış olabilecek çeyrek, yarım ya da tam altınların anlaşılması için kullanılabilir. Gerçek altın, cam yüzeye çarptığında ağırlığı sayesinde belirgin bir çınlama yaratır. Farklı materyallerle karıştırılan, saf olmayan altın ürünlerde bu ses daha belirsiz ya da tok olabilir. Bu yöntem, genellikle uzmanlar tarafından kullanılır.

Yoğunluk Testi

Gramajıyla oynanan altın çeşitlerini test etmenin bir yolu da yoğunluklarını ölçmektir. Çeyrek, yarım, tam ve gram altın çeşitlerinin ağırlığı bir standarda bağlıdır. Görünümü aynı olan iki çeyrek altından biri, altın olmayan materyaller içeriyorsa bir hassas terazide tartabilir ve sahte olanın standardın altında kaldığını görebilirsiniz.

Makyaj Testi

Elinize bir miktar likit fondöten sürüp iyice kurumasını bekleyin. Ardından altınınızı fondötenli cilt üzerinde gezdirin. Sahte altın fondötenle etkileşime girmez ama gerçek altın cilt üzerinde siyah izler bırakır. Ancak bu testin her zaman doğru sonuç vermeyebileceği unutulmamalıdır.

Mıknatıs Testi

Bir mıknatısı elinizdeki altının tüm yüzeylerinde gezdirin ve bir çekim olup olmadığını kontrol edin. Sahte altının içerdiği demir, nikel gibi metaller mıknatıstaki çekim kuvvetinden etkilenir. Gerçek altın ise mıknatısa karşı herhangi bir reaksiyon göstermez.

Seramik Testi

Altın takınızı sırlanmamış seramik bir nesne üzerine sürttüğünüzde herhangi bir renklenme olmaması gerekir. Seramik üzerinde siyah çizgiler oluşuyorsa bu, elinizdeki ürünün sahte altından üretildiği anlamına gelir. Bu yöntem gerçek altının saflığını belirlemek için kullanılmaz.

Nitrik Asit Testi

Nitrik asit, altınla herhangi bir etkileşime girmez ama metallerde renk değişimine sebep olur. Dolayısıyla elinizdeki altına derin bir çizik atıp üzerine nitrik asit damlatarak ürünün içinde neyin saklı olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak bu yöntem için altın üzerinde mutlaka derin bir çizik oluşturmak gerekir. Ürünün görünmeyen bir yüzeyinde deneyebilir ya da bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Gerçek Beyaz Altın Nasıl Anlaşılır?

Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez. Böylece sarı altınla neredeyse aynı değerde ve ondan daha dayanıklı yeni bir altın türü elde edilir. Peki, beyaz altının sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır? Beyaz altının gerçekliğinden emin olmak için de damga, ses, seramik ve mıknatıs testlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak en iyisi bir uzmana danışıp fikrini almak olacaktır.

Altın ve pırlanta ışıltısını buluşturarak göz kamaştıran takılarınız için “Pırlanta Nasıl Anlaşılır?” adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Altın Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Yüzük ve bileziklerin iç kısmında; bileklik, gerdanlık, kolye gibi ürünlerin ise klipsinde yer alan rakamlar, altının ayarını gösterir. 24, 22, 18 gibi sayılar varsa altının kaç ayar olduğu doğrudan anlaşılabilir. Bazen damgaya 916, 933, 925 gibi kodlar da işlenebilir ve zihninizde “925 ayar altın nasıl anlaşılır?” gibi sorular uyanabilir. 

“Milyem” adlı bir ölçü birimini belirten bu kodlar, alaşım içerisindeki altın miktarının binde kaç olduğunun göstergesidir. 24 ayarda saf altın oranı %99’un üzerinde olduğu için bu ayar olduğu gibi yazılır. 916 kodu 22 ayar altın için kullanılır ve altının %91,6 oranında saf olduğunu belirtir. 18 ayar altında ise saf altın oranı %75 olduğu için 750 koduyla damgalanabilir. 750’nin altındaki milyem ölçüleri, üründeki saf altın oranının %75’in de altında olduğunu gösterir.

Craft Pırlanta ile Gerçek Altın Takıları Keşfedin

Altının zarif ışıltısını ve asaletini her an üzerinizde hissetmek istiyorsanız birbirinden şık altın kolye, zincir, bileklik ve küpe modelleri için siz de Craft Pırlanta’yı tercih edebilirsiniz. Kalitesinden ve orijinalliğinden emin olduğunuz yüzlerce göz alıcı tasarım içerisinden stilinize en uygun ürünleri kolayca satın alabilir, güvenilir online alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Hakan Cicek

Hakan Çicek