Elmas ile Pırlanta Arasındaki Fark Nedir?

Eklenme Tarihi:
Güncellenme Tarihi:

Elmas ile Pırlanta Arasındaki Fark Nedir?

Mücevherlere benzersiz bir ışıltı kazandıran elmas ve pırlanta en değerli taşlar arasında başta gelir. Yüzük, kolye, bileklik ve küpe gibi takıları mükemmel bir görünüme kavuşturan elmas ve pırlanta arasındaki fark en çok merak edilen konulardan biridir. 

Peki elmas ve pırlanta arasındaki fark nedir? Bu soruyu yanıtlamadan önce elmas ve pırlanta hakkında bilgi ve fikir sahibi olmakta fayda vardır. 

Elmas Nedir?

“Elmas ve pırlanta aynı şey mi?” sorusunun cevabı elmasın tanımında gizlidir. Elmas doğada oldukça nadir bulunan en sert taştır. Mohs sertlik ölçeğinde 10 numaraya tekabül eden elmasın diğer taşlar tarafından çizilebilmesi mümkün değildir. Diğer bir deyişle elması sadece elmas çizebilir. 

Kimyasal olarak saf karbon elementinden oluşan elmas genellikle volkanik kayaçların derinliklerinde bulunan mantolarda yüksek sıcaklık ve basınç altında oluşur. Karbon içeren materyallerin yoğun ısı ve basınç altında kristalleşmesiyle elmas meydana gelir. Sonrasında ise volkanik aktivite ya da jeolojik kuvvetlerle elmaslar yüzeye taşınır.  

Milyonlarca yıl devam eden doğal bir süreç sonucunda son halini alan elmas, kristal yapısı ve yüksek parlaklığı ile bilinir. Işığı olağanüstü bir şekilde kıran ve yansıtan elmas göz alıcı bir parlaklığa sahiptir. Elmas hem nadir bulunması hem dayanıklı yapısı hem de benzersiz güzelliği ile mücevherlerin ve takıların aranılan taşıdır.

Mücevherlerin aranılan taşlarından bir diğeri ise pırlantadır. Elmasın tanımında yer alan unsurların çoğu pırlanta için de geçerlidir. Zira pırlanta, elmasın işlenmiş haline verilen addır. 

O zaman “Elmas ile pırlanta aynı mı?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu soruyu hem evet hem de hayır olarak yanıtlamak mümkündür. Pırlanta aslında elmasın işlenmiş hali olsa da pırlanta berraklığı ve kesimi gibi özellikleri ile elmastan farklılaşır.

Elmasın Pırlantaya Dönüşümü

Elmas ile pırlanta arasındaki fark elmasın pırlantaya dönüşümü sırasında meydana gelir. Uzun uğraşlar sonucunda yer altından çıkarılan elmas boyutlarına, şekillerine, renklerine ve berraklıklarına göre sınıflandırılır. İçlerinden seçilen elmas taşlar pırlanta olma yolculuğuna ilk adımı atar.

Öncelikli olarak elmasa pırlanta kesim adı verilen bir işlem uygulanır. Elmasın yüzey ve açılarının optimize edilmesini sağlayan bu kesim ile ışığın elmasın içerisine girmesi ve yansıması arttırılır. Böylelikle elmas ekstra bir parlaklığa ve ışıltıya kavuşur.

Daha sonra şekillendirme işlemine geçilir. Damla, markiz, baget, damla ya da oval kesim uygulanarak elmas şekillendirilir. En son olarak ise şekillendirilmiş yüzey parlatma işlemi ile küçük çizikler ve kusurlardan arındırılarak pürüzsüz bir hale getirilir. Tüm bu işlemlerden sonra elmas, pırlanta olarak mücevherlerde ve takılarda yer almaya hazırdır. 

Pırlanta hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için pırlanta nedir adlı yazımıza göz atabilirsiniz.      

Elmasın pırlantaya dönüşümü süreci doğrultusunda elmas ve pırlanta farkı temelde uygulanan işlemlerdir diyebilmek mümkün. Bunun dışında “Pırlanta ile elmas arasındaki fark nedir?” sorusuna yanıt oluşturan belirli unsurlar da mevcuttur.

Pırlanta ve Elması Birbirinden Nasıl Ayırt Edersiniz?

Pırlanta ile elmas arasındaki fark kendini parlaklık olarak gösterir. Bu farkın ortaya çıkması ise kesim işlemine dayanır. Pırlantanın alt kısmında külah olarak adlandırılan V şeklinde bir kesim mevcuttur. Bu özel kesim pırlantanın ışığı daha iyi yansıtmasını ve dolayısıyla daha parlak olmasını sağlar. 

Elmasın alt kısmı ise düz bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle elmasın parlamasını sağlamak için alt yüzey kısmına foya adı verilen ince metal bir yaprak konumlandırılır. 

Pırlanta işlenirken oluşturulan açılı yüzeyler faset olarak adlandırılır. Elmas daha düz bir yüzeye sahiptir. Genellikle elmasın yüzeyinde 12 ila 37 arasında faset bulunur. Pırlanta ise faset bakımından oldukça zengin bir yapıdadır ve yüzeyinde 57 adet faset yer alır. Pırlanta ve elmas farkı olarak öne çıkan faset sayısının çok olması yansıyan ışığın daha fazla kırılmasını mümkün kılar.  

Daha yalın bir görünümden hoşlanıyorsanız elmas modelleri tercih edebilirsiniz. Elmas mücevherinizi ilk günkü formunda muhafaza ederek kullanmak için elmas bakımı hakkında faydalı bilgiler içeren yazımızı okuyabilirsiniz.  

Elmas ile pırlanta farkı fiyat seçeneklerinde de görülür. Pırlanta, kesim olarak daha fazla işçilik gerektirdiğinden elmasa göre daha değerlidir. “Pırlanta fiyatları neye göre belirlenir?” sorusunun cevabı ise berraklığı, karatı, kesimi ve renginden oluşan 4C unsurudur.   

İnce işçiliğin, kalitenin ve güzelliğin her bir detayında yer aldığı pırlanta mücevherleri Craft Pırlanta’da bulabilirsiniz. Birbirinden estetik ve göz alıcı tasarımlarla ışıltılı ve dikkat çekici bir görünüme sahip olabilirsiniz.

 
Hakan Cicek

Hakan Çicek