Safir Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eklenme Tarihi:
Güncellenme Tarihi:

Safir Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğanın insanlığa bahşettiği güzelliklerin en değerli ve özel olanları doğal taşlardır. Bu doğal taşlar arasında bulunan safir taşı farklı renk seçenekleri ve zarif yapısıyla bir adım önde yer alır. Kullanıldığı mücevherlere göz alıcı bir zarafet kazandıran safir taşı kadınların vazgeçilmezlerindendir.  

Safir taşının, farklı renkleriyle insan psikolojisi üzerinde etkileri olduğuna da inanılır. Dolayısıyla safir taşının bulunduğu mücevherleri seçerken ruhsal enerji, burç uyumu ve ihtiyaç duyulan motivasyon unsuruna göre bir tercih yapmak gerekir. Aynı durum kişisel tarza yönelik gerçekleştirilen tercihlerde de geçerlidir. 

Farklı renklere göre mücevher tercihini nasıl yapacağınız konusunda kafanızda soru işaretleri bulunuyorsa Craft Pırlanta tarafından hazırlanan renkli mücevher seçimi konulu yazıya göz atarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Safir Taşı Nedir?

“Safir taşı nedir?” sorusu kısaca; “korindon grubuna ait değerli bir taştır,” şeklinde yanıtlanabilir. Rengini içeriğinde bulunan titan ve demir minerallerinden alan safir taşı genellikle mavi ya da mavinin farklı tonlarındadır. Buna rağmen beyaz, siyah, yeşil, mor ve sarı renklerine sahip safir taşı çeşitlerine de rastlamak mümkündür.

“Safir taşı nerede bulunur?” sorusunun cevabı merak edilebilir. Safir taşının en yoğun olarak bulunduğu ülkeler arasında Hindistan, Brezilya, Avustralya, Tayland, Sri Lanka ve Afganistan yer alır.

Safir Taşının Özellikleri Nelerdir?

Safir taşı özellikleri arasında dayanıklılık ve sağlamlık öne çıkar. Elmastan sonraki en sert taşlardan biri olan safir taşı kristal bir yapıya sahiptir. Saydam ya da yarı saydam olabilen safir taşı ışığı yansıtma kapasitesiyle takıları benzersiz bir parlaklığa kavuşturur.

Peki safir taşı ne işe yarar? Safir taşı kolye, yüzük, bilezik ve küpe gibi birçok takıda tasarıma ışıltı ve zenginlik katan bir unsur olarak kullanılır. Safir taşının yer aldığı takılar seçkin bir zevkin göstergesi olarak anlam kazanır.

Safir Taşının Renkleri ve Anlamları

Safir taşı en zengin renk çeşitliliğine sahip olan doğal taşlar arasındadır. Safir taşı anlamı ve faydaları da bu renklere göre farklılaşır. Ancak bu konuda genel bir tanımlama yapmak da mümkündür. Buna göre safir taşı özgürlüğü, güveni ve sadakati temsil eder.

Sembolize ettiği kavramlardan dolayı safir taşı, beraber yeni bir başlangıca adım atmak isteyen çiftlerin öncelikli tercihleri arasında yer alır. Söz, nişan ya da evlilik törenlerinde safir taşı yüzük ön plana çıkarak çiftler arasındaki bağlılığa ve aşka şahitlik eder. Bu nedenle safir yüzük sonsuz aşkın nişanesi olarak parmaklara takılır. 

Safir taşının sahip olduğu renklerin başka ne anlamlara geldiğini şu şekilde özetlemek mümkündür:

Mavi

Çoğu kişinin safir taşı denince aklına ilk gelen renk mavidir. Gökyüzünün ve uçsuz bucaksız denizlerin rengini taşıyan mavi safir taşı özgürlüğü çağrıştırır. Huzur, sakinlik ve dinginlik de mavi safir taşı anlamı olarak bilinir.

Lacivert

Safir taşı mavinin her tonunu barındırır. Lacivert de koyu mavi safir taşı sınıfında yer alır. Lacivert safir taşı otoriteyi, resmiyeti ve sonsuzluğu temsil eder. Bunun için lacivert safir taşı tarih boyunca kraliyet taçlarında sıklıkla kullanılmıştır.

Beyaz

Bilgelik ve zihin gücü denince beyaz safir taşı ön plana çıkar. Kararlılığı ve zorlukların üstesinden gelme iradesini sembolize eden beyaz safir taşı, ruhsal yolculukta rehber niteliği taşır.

Yeşil

Güven, umut ve şefkat duygularını uyandıran yeşil safir taşı, gelecek kaygılarından arınarak huzurlu bir ruh bütünlüğüne ulaşmaya yardımcı olur.

Siyah

Gizemi ve gücü temsil eden siyah safir taşı, hedef odaklı motive olma konusunda etkiye sahiptir. Siyah rengin resmiyeti çağrıştıran özelliği de siyah safir taşında yer alarak iş hayatında başarıya ulaşmaya destek olur.

Mor

Asaletle ilişkilendirilen mor safir taşı zenginlik ve lüks hayatı sembolize eder. Mor safir taşı iktidar ve güç sahibi olmak isteyenlerin enerjilerini destekler.

Sarı

Sarı safir taşı zeka ve akıl gücünü çağrıştırır. Özellikle koyu tonlarda olan ham sarı safir taşı bu özellikleri daha yoğun bir şekilde taşır. Neşe ve heyecan duygularını harekete geçirme de sarı safir taşı özellikleri arasında yer alır.

Diğer değerli taşlar ve renkleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için taşların en anlamlı renkleri isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Safir Taşının Faydaları Nelerdir?

İnsanlar üzerinde büyüleyici bir etki yaratan safir taşının zihinsel ve fiziksel faydaları olduğuna inanılır. Bu inanışa göre iletişimi kuvvetlendirme, özgüven kazandırma, sadakati teşvik etme ve negatif enerjileri uzaklaştırma safir taşı faydaları arasındadır. Ancak safir taşı faydaları da renklere göre değişiklik gösterebilir. 

Mavi safir taşı faydaları arasında cesaret ve özgüven artırma öne çıkar. Mavi safir taşı özellikleri arasında yer alan özgürlük, cesaret ve özgüveni artırma konusunda fayda sağlayan temel motivasyon olarak kabul edilir. Huzur ve sakinliği de sembolize eden mavi safir taşı çiftlerin birbirlerine karşı daha sevgi dolu ve anlayışlı olmalarının da kapılarını aralayabilir.

Nazar gibi kötü enerjilere karşı koruma sağlayan mavi safir taşını safir taşı kolye ya da safir taşı bileklik olarak taşımak, negatif unsurları bertaraf etme konusunda yardım sağlayabilir. Nazara karşı altın, pırlanta ve safir taşını bir arada sunan şık bir bilezik arıyorsanız safir pırlanta bilezik modeline göz atabilirsiniz. 

Uğursuzluk ve kötü şans getirmenin mavi safir taşı zararları arasında bulunduğuna dair bir inanış vardır. Tamamen yanlış olan bu inanışın aksine mavi safir taşı talihi ve şansı artırmak için de sıklıkla kullanılır. 

Sarı safir taşı faydaları arasında ise zekayı ve idrak yeteneğini artırma yer alır. Konsantrasyonu kolaylaştırma ve zihni açma gibi etkileri olduğuna inanılan sarı safir taşının iş ve okul hayatında başarıya giden yolda fayda sağlayacağı görüşü yaygındır. 

Safir Taşı Hangi Burcun Taşıdır?

Peki safir hangi burcun taşı? Değerli taşların olumlu etkilerinden tam anlamıyla faydalanabilmenin yolu, burçlara göre bir tercih yapmaktan geçer. Bazı doğal taşlar bazı burçların enerjisini kusursuz bir şekilde tamamlarken bazı burçlara iyi gelmeyebilir.

“Safir taşı hangi burç?” sorusunun yanıtı şöyledir: Başak, terazi, koç, boğa, yay ve akrep. 

Safir Taşı Nasıl Temizlenir?

Sertlik derecesi yüksek olan safir taşını su ve sabunla yıkayarak temizlemek mümkündür. Temizlik işlemi sırasında ağır kimyasallar barındıran temizleyici ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekir. Yıkadıktan sonra safir taşını yumuşak bir bezle kurulamak yeterlidir.

Safir taşına yönelik ruhsal bir temizlik yapmak da gerekebilir. Etraftaki negatif enerjileri paratoner görevi üstlenerek üzerine çeken ve bu sayede koruma sağlayan safir taşını toprağa gömerek kötü enerjilerden arındırabilirsiniz.

Safir Taşı Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Safir taşının zarafetinden ve sunduğu faydalardan yararlanmak isteyenler “Safir taşı nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt bulmakta zorlanabilir. Aslında doğal safir taşı sahip olduğu belirgin özelliklerle sahtesinden kolaylıkla ayırt edilebilir.

Safir taşının ayırt edici özelliklerini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için kuyumcu büyüteci kullanmak gerekir. İçeriğinde ufak materyaller bulunan hakiki safir taşı yakından bakınca kusurlu ve lekeli bir görünüme sahiptir. Laboratuvarlarda üretilen sahte safir taşları ise kusursuz yapısıyla dikkat çeker.

Safir taşının gerçekliğini anlamak için buğu testi de uygulanabilir. Safire nefes üflenip oluşan buğunun ne kadar sürede yok olduğuna bakarak bir değerlendirme yapılır. Buğu gerçek safir taşı üzerinden iki saniye gibi oldukça kısa bir sürede kaybolur. Sahte safirlerde ise buğunun yok olma süresi 5 saniye ve üstünü bulabilir.

Gerçek olmayan safirler çoğunlukla camdan üretilir. Bu nedenle üretim sırasında hava kabarcıkları oluşabilir. Eğer safirin içerisinde hava kabarcıkları görülüyorsa kesinlikle sahtedir.

Safirin gerçekliği ışık testinde de kendini belli eder. Gerçek bir safir ışık tutulduğunda sadece kendi renginde parlar. Camdan üretilen sahte safirler ise farklı renkte yansımalara sahiptir.

Safiri bir başka safirle test ederek gerçekliğini anlamak da mümkündür. Safirler eşit sertliklere sahip olacağı için birbirlerini çizmez. Eğer safirlerden biri diğerini çizebiliyorsa; yüzeyinde çizik oluşan safir sahtedir.

Sahtecilikten korunmak için fiyatlar da incelenebilir. Her ne kadar belirli unsurlara göre ufak farklar oluşabilse de gerçek safir taşı fiyatları standart bir seviyede seyreder. Çok ucuza satılan safir taşlarının sahte olma ihtimali yüksektir.

Tüm bunların yanı sıra safir bulunan mücevherleri kalitesi ve güvenirliği ile bilinen tanınmış bir markadan satın almak sahtecilik karşısında alınabilecek en garanti tedbirdir. Craft pırlanta tarafından tasarlanan ve satışa sunulan tüm mücevherler gibi safir mücevherler de garantili ve serfitikalıdır.

Safir Taşı Fiyatları

Safir taşı fiyatı sertliğe, yoğunluğa ve büyüklüğe göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda safirin kesimi ve ince işçiliği de fiyatları belirleyen unsurlar arasında yer alır. Örneğin; herhangi bir işleme tabi tutulmamış ham safir taşı daha uygun bir fiyata sahipken şekil verilmiş bir safir taşı daha yüksek bir fiyata sahip olabilir. Safir taşının kullanıldığı takının altın ya da pırlanta gibi unsurlar barındırması da fiyatları doğrudan etkiler.

Hakan Cicek

Hakan Çicek